Templomok
Intézmények

HIVATALI NYITVATARTÁS:

Munkanapokon:
9.00-13.00 óráig

Apor Vilmos Egyházközségi Alapítvány

5700 Gyula Harruckern tér 1.

Adóazonosító szám:
18377408-2-04

Elszámolási betétszámla:
10402623-26212452

Kereskedelmi és Hitelbank Rt.

Hírek, aktualitások

Apor évforduló

A Gyulai Nádi Boldogasszony Plébánia és az Apor Vilmos Alapítvány szervezésében emlékeztek meg az egykori gyulai plébános Boldog Apor Vilmos születésének 124. és Gyulán történt püspökké szentelésének 75.évfordulójáról.

Az ünnepi szentmisét követően az Apor Vilmos katolikus óvódások kedves köszöntése után virágot helyeztek el Boldog Apor Vilmos oltáránál. A Budapesti Apor Emlékbizottság Civil Szervezete és a Gyulai Várszínház támogatásával került bemutatásra a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Latonovits Zoltán Diákszínpad előadásában, Ungváry Zsolt Áldozat c. drámája. Rendezte: Lukácsi Huba
A hívek hálás szívvel emlékeztek Boldog Apor Vilmosra, megköszönve ennek elmélyítését a közreműködőknek.

képgaléria >>>

Elhunyt Galbács Dénes nyugalmazott plébános

2012. március 11.-én életének 77., papságának 51. évében elhunyt Galbács Dénes nyugalmazott plébános szentségekkel megerősítve.
Paptestvérünk 1935. október 9.-én Gyulán született. Teológia tanulmányait 1955-61-ig Szegeden végezte.  1961. június 18.-án, Szegeden szentelték pappá. Állomáshelyei: Vicarius substitutus 1961-ben Mezőberényben, Segédlelkész volt 1961-63-ig Csorváson, 1963-65-ig Nagykamaráson, 1965-66-ig Békésen, 1966-ban Gerendáson, 1966-67-ig Domaszéken, 1967-70-ig Sarkadkeresztúron, 1970-ben Derecskén. Lelkész 1970-86-ig Makó-Bogárzótanyán. Plébános 1986-88-ig Gádoroson. Nyugállományba helyezve 1988-ban, kisegítő lelkész Makó-Bogárzótanyán.
Lelki üdvéért az engesztelő szentmisét Gyulán a Nádi Boldogasszony templomban 2012. március 21-én 11 órakor mutattuk be. Ezt követően, 12 órakor a Szentháromság temetőben helyeztük végső nyugalomra.

Krisztus világossága fényeskedjék neki mindörökké!

képgaléria >>>

 

Szent József templom búcsú ünnepe

imahet

A Szent József templom búcsújának ünnepét március 18.-án tartottuk egyházközségünkben. Az ünnepi szentmisét Fazakas Gusztáv társszékesegyházi káplán atya -mintegy 250 hívő részvételével - mutatta be. A prédikációban Szent Józsefet, mint a hitében megerősödő családapát, a családok patrónusát állította példaképül. Szent József személyén keresztül, a dolgos  hétköznapokat ünneppé nemesítő, az egyszerűségében is felemelő hivatást állít elénk.

képgaléria >>>

Ökumenikus világimanap városunkban

imahetMárcius 2-án, a Katolikus közösségi házban  gyűltek össze közös imára asszonyaink a baptista, az evangélikus és a református asszonytestvérekkel. Ez évben a malájziai asszonyok állították össze az imanap liturgiáját. Együtt imádkoztak a békéért., a vallásszabadságért és a nők egyenjogúságáért. Az igét Baráth Andrea  ref. lelkésznő tartotta. Az imaestet közös énekléssel zárták a résztvevők.

képgaléria >>>

Papok teremlabdarúgó-Európa-bajnoksága Gyulán

foci_eb

Idén hazánkban, a gyulai városi sportcsarnokban rendezték meg február elején a Katolikus Papok Teremlabdarúgó-Európa-bajnokságát. A hatodik alkalommal meghirdetett tornán tizenegy csapat vett részt, a végső eredmény sorrendjében: Portugália, Horvátország, Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Fehéroroszország, Ausztria és Ukrajna. Az Eb fő támogatója a Szeged-csanádi egyházmegye mellett a MOL és az OTP volt.

Az Európa-bajnokság napjai szentmisével kezdődtek, ezt követően reverendából mezbe öltöztek az atyák, és következhettek a gólok. A magyar válogatottban - egyedüliként valamennyi csapat közül - két főpásztor is szerepelt: Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Palánki Ferenc egri segédpüspök. A  Tóth Bálint vezetőedző által irányított magyar csapat összeállítása a két említett főpásztor mellett a következő volt: Stefán Zoltán (Miskolci Apostoli Exarchátus), Veress Zoltán (Egri főegyházmegye), Galambvári Péter (Miskolci Apostoli Exarchátus), Fresz Attila Timóteus ferences szerzetes, csapatkapitány, Rockenbauer László Barnabás ferences szerzetes, Farkas László (Váci egyházmegye), Balogh Tibor (Győri egyházmegye), Topsi Bálint (Szeged-csanádi egyházmegye), Dlubala Róbert szalvatoriánus, Horváth István (Esztergom-budapesti főegyházmegye), Dobiás Zalán (Váci egyházmegye).

A papi válogatott kitűnően helytállt, még soha nem jutott olyan közel az elődöntőhöz, mint a mostani Eb-n. A horvátok ellen 2-1-re vezetett a csapat, ám a vendégek az utolsó percben egyenlítettek, így ők jutottak tovább. A horvátok az elődöntőben hosszabbítás után legyőzték a nagy esélyes lengyeleket, ezzel a fináléba kerültek. Évek óta a lengyel, a portugál, a horvát és a bosnyák csapat kerül a legjobb négy közé, ami nem véletlen, hiszen az említett válogatottakban olyan atyák is pályára lépnek, akik korábban élvonalbeli futballistaként kergették a labdát hazájukban.

A tornát első alkalommal Portugália nyerte, korábban Horvátország kétszer, Lengyelország háromszor végzett az élen. A portugálok a finálé rendes játékidejében 1-1-re jutottak Horvátországgal, majd büntetőkkel az ibériai ország atyái győztek 5-4-re. A bronzérem a lengyeleknek jutott, míg a negyedik helyen Bosznia-Hercegovina zárt. A magyar katolikus papi válogatott a helyosztó mérkőzésen Veress Zoltán, a legjobbnak választott hazai játékos duplázásával 2-1-re nyert Szlovákia ellen, így az ötödik helyen végzett.
Mint a csapat tagjai elmondták, a játék mellett fontosnak tartották az egymással való találkozást, s tapasztalataik alapján arra keresték a választ, miként lehet a fiatalokat a sport által jó keresztényekké nevelni. A részvevők meglátogatták a Gyulán működő Grosics-akadémiát, Európa egyetlen ilyen jellegű katolikus intézményét. A kisdiákok, a jövő reménybeli nagy labdarúgói lelkesen szurkolták végig az Eb-t.

forrás: http://www.ujember.hu

képgaléria >>>

Jubiláns házasok megáldása és könyvbemutató - 2011. november 20.

hazasokKrisztus Király vasárnapján a hagyományoknak megfelelően jubiláns házasok megáldására került sor a Nádi Boldogasszony templomban.

Az egyházi házasságban élő, kerek évfordulót ünneplő 54 pár részesült áldásban. Az ünnepi szentmisét Dr. Kovács József szemináriumi rektor, egykori gyulai plébános mutatta be.

képgaléria >>>

 

konyvbemutatoA szentmisét követően a katolikus házban a KÉSZ szervezésében, könyvbemutatóra és dedikálásra került sor. Dr. Kovács József legújabb könyve Visitatio Canonica a gyulai plébánián (1715-1993) címmel jelent meg. A könyv a gyulai plébánia történetét dolgozza fel a püspöki látogatások jegyzőkönyvei alapján.

képgaléria >>>

Virágvasárnap - 2011. április 17.

viragvasarnapVirágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt legjelesebb időszaka. E vasárnap liturgiája felidézi Jézus Krisztus diadalmas bevonulását Jeruzsálembe. Sarkadon, valamint Gyulán Belvárosi Nádi Boldogasszony Katolikus templomban barkaszenteléssel és körmenettel kezdődtek a szentmisék.

képgaléria >>>

 

 

Lelkinap nagyböjtben - 2011.március 31.

lelkinapA Karácsonyi János Katolikus általános iskolában és gimnáziumban lelkinapot tartottak, melyet minden évben két alkalommal rendeznek:karácsonykor és nagyböjtben. A szentmisét Szaniszló atya Salvatóriánus szerzetes celebrálta. Dr. Kozma Gábor a Gál Ferenc Hittumányi Főiskola rektora, mint nős diakónus vett részt, aki a tanári karnak tartotta a nagyböjti felkészülést.

képgaléria >>>

"Békés megyéért'' díjakat adtak át az ünnepi közgyűlésen Békéscsabán

Dr. Kovács József ( képünkön balra ) egykori gyulai esperesplébános Békés megye több településén is látott el papi szolgálatot. Bár ma már Szegeden él és dolgozik főiskolai docensként, a Szent Gellért Szeminárium rektoraként, díjának - melyet a Békés megyei hagyományok ápolásáért, valamint a társadalom és az egyház kapcsolatának formálásában végzett tevékenységéért kapott - átvételekor elmondta: most is Békés megyeinek vallja magát. A díjjal együtt járó pénzjutalmat szülőfaluja általános iskolája számára ajánlotta fel.


Virágbúcsú 2010. október 10.

viragbucsuA Nádi Boldogasszony katolikus templom fő búcsúja a virágbúcsú napja, a kegyoltár felszentelésének emlékünnepe. Az ünnepi szentmisét Dr. Kiss- Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta.

képgaléria >>>Újraszentelték a megyei kórház felújított kápolnáját

kapolnaÜnnepélyes keretek között újraszentelték szeptember 23-án a Pándy Kálmán Megyei Kórház kápolnáját, ugyanis az épület kívül-belül megújult. A felújítás részeként új tetőszerkezetet kapott a torony, valamint a nyílászárókat is kicserélték. A beruházás elkészültét követő ceremóniát Dr. Kiss- Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök vezette le.

képgaléria >>>

A kötegyáni kápolna búcsúja 2010 ( Fájdalmas Szűzanya )

kotegyanAz Egyház szeptember 15-én a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe utáni nap, a Fájdalmas Szűzanyáról emlékezik meg, aki ott állt a keresztre feszitett Fia előtt és lélekben vele együtt szenvedett. A kötegyáni kápolna a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére van felszentelve.

képgaléria >>>


Templomok éjszakája 2010. szeptember 18.

templomok_ejszakajaA Kulturális Örökség Napok programba illeszkedő "Nyitott templomok éjszakája"c. programba, a gyulai Nádi Boldogasszony Kegytemplom is bekapcsolódott. Az est folyamán Kovács Péter esperesplébános mutatta be a templomot az érdeklődőknek.

képgaléria >>>


Diákmise a Németvárosi templomban 2010. szeptember 12.
diakmise


képgaléria >>>

 Tanévnyitó a Karácsonyi János Általános Iskola és Gimnáziumban

tanevnyito2010.08.31-én ünnepélyes keretek között került sor a Karácsonyi János Általános Iskola és Gimnázium 2010/20111-es tanév évnyitó ünnepségére. A szentmise keretében Petróczki Zoltán köszöntötte diákokat.

képgaléria >>>Nádi Boldogasszony Búcsú 2010


nadi_bucsu2009. augusztus 15-16-án került megrendezésre a Nádi Boldogasszony Búcsú, amelynek keretében Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is szentmisét celebrált. Az egyházi eseményre, minden évben augusztusban kerül sor a belvárosi katolikus templomban.
Vasárnap délelőtt az ünnepi eseményen Dr. Kiss Imre - általános helynök tartott szentmisét, majd ezt követően immár hagyományosan körmenettel tisztelegtek a hívek Nádi Boldogasszony előtt.

képgaléria >>>

Német nyelvű szentmise a 65 éve kezdődött Málenkíj robot emlékére

652010. július 4. Vasárnap délelőtt a németvárosi templomban gyűltek össze a hívek, hogy részt vegyenek a deportáltak tiszteletére celebrált szentmisén, majd az ezt követő megemlékezésen az Apor tér 11. szám alatt.

képgaléria >>>

 

VIII. Egyházmegyei Papi Találkozó Gyulán

papi_tal2010. június 17-én Gyula adott otthont a VIII. Egyházmegyei Papi Találkozónak.

képgaléria >>>

 

 

Családi nap 2010

csaladi_napAz idén is megrendezésre került, az immár hagyománnyá vált családi nap, a Nádi Boldogasszony plébánián.

képgaléria >>>

 

 

Úrnapi körmenet a Szent József templomban

urnapi_kormenet2010. június 6-án az eukarisztia tiszteletére Úrnapi körmenet került megrendezésre a németvárosi Szent József templomban. A szentmisét Andrássi Elemér káplán tartotta.

képgaléria >>>

 

Nagypéntek

nagypentekNagypénteken, Jézus Krisztus szenvedésére, keresztrefeszítésére és halálára emlékezünk. Nagypénteken nincs szentmiseáldozat, hanem csak liturgia van, amely négy részből áll:
- leborulás az oltár előtt.Így fejezzük ki Isten előtt a kicsinységünket, törékenységünket, bűnbánatunkat.
- a passió, vagyis Jézus szenvedés történetének a felolvasása.
- hodólat a szent kereszt előtt. Így fejezzük ki alázatunkat Jézus Krisztus előtt, és hálánkat, hogy vállalta értünk a kereszthalált.
- 4. a szentáldozás. Ilyenkor végig járjuk Jézus keresztútját, ezáltal is elmélyülünk, átéljük mindazt, amit Isten Fia vállalt értünk.

képgaléria >>>

Lelkinap nagyböjtben

lelkinapA Karácsonyi János Katolikus általános iskolában és gimnáziumban lelkinapot tartottak, melyet minden évben két alkalommal rendeznek:karácsonykor és nagyböjtben. Az idei lelkinap a nagyböjt lényegéről és a lemondásról szólott. A lelkinap vezetői a Szegedi Szent Gellért szeminárium kispapjai és a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola világi hallgatói voltak.A lelkinap szentmisével ért véget,melyet Dr.Kovács József szemináriumi rektor, püspöki kancellár, székesegyházi kanonok celebrált.

képgaléria >>>

Ökumenikus Imahét 2010

imahetMint minden évben, ebben az évben is sor került az Ökumenikus Imahét megszervezésére. Az imahét mottója: "Ti vagytok erre a tanúk" / Lukács 24,48 /. Az egész hét a föltámadt Krisztus köré fonódott. A perselypénzt a gyulai hajléktalan szállónak ajánlottuk fel.

képgaléria >>>

 

A R C H Í V U M > > >